sâmbătă , 23 ianuarie 2021

„Alege oaia”-filmul evenimentului de la Bistrița

Caravana Campaniei naționale de informare și promovare “Alege oaia!” a oprit sâmbăta 12.05.208 la Bistriţa, continuând astfel seria evenimentelor organizate de MADR începând cu toamna anului 2017.

Astfel prin aceasta campanie lansată pe 26 octombrie 2017 la Romexpo, în cadrul celui mai mare târg pentru agricultură din țară – INDAGRA 2017 MADR. Practic se urmărește valorificarea producțiilor agro-alimentare provenite de la specia ovine, creșterea valorii de export prin produse prelucrate, atragerea forței de muncă în sectorul de prelucrare a cărnii și a produselor din carne de oaie, dar şi păstrarea tradițiilor privind preparatele culinare din această specie, în special în zonele montane.

La eveniment a fost prezent şi ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea. Dânsul a sosit dimineaţă în judeţ, unde a vizitat ferma de creștere suine Mangalița a lui Harșianu Octavian, apoi la Sigmir solariile de tomate ale lui Roș Nicolae, la Blăjenii de Jos ferma de ovine a lui Harșianu Octavian şi la Dumitra plantația viță de vie şi crama lui Harșianu Octavian. A urmat o întâlnire la Netex şi discutarea despre saltelele din lână de oaie cu Dl. Iugan Emil. A urmat la ora 14.00 deschiderea oficială a evenimentului.

Pentru a face cunoscută tuturor consumatorilor savoarea și diversitatea preparatelor din carne de oaie, dar și pentru a încuraja consumul de carne de oaie, toți bistriţenii și nu numai au fost așteptați la eveniment în Piaţa Centrală.

Astfel, vizitatorii au putut degusta tocăniță de oaie, pastramă, cârnați, brânzeturi, iar cei interesați au putut să își procure carne și produse din carne de oaie, după deschiderea oficială dintr-un cort cu standuri prevăzute cu vitrine frigorifice. Dar prezenţa unui numar destul de redus de producători de produse tradiţionale arată şi dificultăţile pe care le întâmpină acesţia în promovarea produselor lor.

Au fost prezenţi cu standuri şi producătorii de produse apicole(mierepolifloră, miere de salcâm, miere de rapiţă, ceară,propolis, pole, produse derivate – tinctură), artizanat şi costume populare ( pentru copii şi adulţi, în general ii brodate de mână).

Evenimentul a fost organizat de Direcția pentru Agricultură Județeană Bistrița – Năsăud, în parteneriat cu Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Bistriţa – Năsăud, Primăria Bistrița și Asociația Crescătorilor de Ovine Bistrița – Năsăud.

În mai multe ţarcuri au fost expuse din rasa Ţurcană(aduse de către doi crescători), berbeci adulţi, oi reproducătoare, tineret ovin, care au constituit bucuria copiilor de toate vârstele, pănă seara.

Printre cei care au vorbit despre acest proiect alături de ministrul Petre Daea, au fost Ioan Câmpian din partea Asociația Crescătorilor de Ovine Bistrița – Năsăud şi preşedintele Consiliului Judeţean Emil Radu Moldovan. Au fost subliniate în mod repetat importanţa oieritului în economie şi sprijinul dat de ministrul Daea crescătorilor de ovine nu numai din judeţul Bistriţa Năsăud.

În discursul ţinut Ioan Câmpian a subliniat sprijinul dat de către minister şi ministru crescătorilor de ovine, subliniind implicarea ministrului în activităţile de recunoaştere a varietăţilor de oi din judeţ(Bălă de Bistriţa), încă de pe vremea când era director în minister.

Mai mult promovarea produselor tradiţionale inclusiv a celor de oaie(care în judeţul noastru au o importanţă deosebită) si la export ajută foarte mult fermierii din judeţ, arătînd şi de programul pus la punct cu cei de la NETEX, pentru eventuale saltele cu lână de oaie.

Preşedintele Consiliului Judeţean a arătat în discurs că este mîndrz că ministrul Daea face parte din guvernul Romîniei şi a subliniat importanţa programelor desfăşurate de minister, constatând că oamenii sunt mulţumiţi de politica dusă de către PSD, inclusiv în număr mare şi la noi în judeţ. Într-o apreciere pur politică a constatat că Dumnezeu ar trebui să-i dea minte şi preşedintelui României pentru a nu respinge ultimele legi votate de Parlament.

Ministrul Daea a arătat că ”trebuie să mulţumim tuturor făuritorilor de hrană”. A continuat arătând importanţa proiectelor derulate la nivelul ministerului si guvernului social – democrat constatând şi dânsul că oamenii sunt mulţumiţi de politica dusă de către PSD

Sâmbătă prezenţa bistriţenilor a fost mai redusă, în afară de cei direct implicaţi mulţi dintre bistriţeni nu au ştiut de eveniment. De abia de la ora 15 a început lumea să vină, existînd şi concert de muzică populară.

Producătorii prezenţi au fost în prima dezamăgiţi de nivelul vânzărilor( în special cei de brânzeturi), arătînd că vânzările au crescut sâmbâtă seara şi duminică. Oricum duminică la amiză numărul bistriţenilor prezenţi pe centru a crescut în număr mare, inclusiv şi programului de muzică populară.

Concluzia evenimentului: un moment ca oricare altul, care putea să iasă şi mai bine cu publicitate făcută pe măsură.

reporter: Bogdan Mihai