sâmbătă , 23 ianuarie 2021

Fă-ți Sărbătorile mai „verzi” !

Anul acesta, de Crăciun, îți recomandăm sărbători mai cumpătate. Mereu poți apela la soluții care au grijă și de mediul înconjurător. Perioada sărbătorilor de iarnă este una dintre cele mai frumoase, însă și cea în care risipa atinge limite din ce în ce mai mari, an de an.

Planeta noastră nu are însă resurse nelimitate. Tocmai de aceea este nevoie acum, mai mult ca niciodată, să ne întoarcem către un consum responsabil și către soluții care sunt responsabile față  de mediu. În acest sens, îți  propunem o serie de idei care să te ajute și inspire în această perioadă de final de an și suntem curioși să aflăm și de la tine alte sugestii pe adresa de email: info@ruraliamagazin.ro

Iată 6 lucruri pe care le poți face!

1) Bradul de Crăciun – natural sau artificial?

Pentru această întrebare nu există un răspuns simplu. Mulți oameni cred că e rău să cumperi un brad natural însă unii provin din surse sustenabile și sunt crescuți fără pesticide și îngrășăminte dăunătoare. Ai putea găsi și un brad artificial produs fără materiale pentru a căror fabricare este nevoie de multă energie și plastic dăunător, precum PVC, brazi care pot fi folosiți timp de 15 ani, sau mai mult. Așa că decide ce se potrivește mai bine pentru tine și  găsește o variantă mai prietenoasă cu planeta.

2) Evită să zbori cu avionul și călătorește cu cât mai puține bagaje

Călătorirea cu avionul este ceva ce fiecare dintre noi ar trebui să evite, în orice moment al anului, pentru că are un impact foarte mare asupra climei. Însă mai ales în timpul sărbătorilor acest lucru este foarte greu pentru că multe familii trăiesc acum la distanțe mari. Dacă acum chiar trebuie să iei avionul, încearcă să călătorești prin orice alt mijloc restul anului.

3) Mănâncă mai puțină carne și cumpără alimente produse local

Dacă gătești pentru sărbători ia în considerare amprenta de carbon a alimentelor.

Light green: Cumpără legume de la cel mai apropiat magazin sau de la piață. Pune mai multe legume pe masă și servește mai puțină carne, dar organică și produsă pe plan local.

4) Fii creativ cu ornamentele

Poți  refolosi ornamentele de la an la an, așa că împachetează-le cu grijă pe toate și depozitează-le într-un loc sigur. Dacă ai nevoie de mai multe, anul acesta confecționează-le chiar tu!

5) Felicitări de sezon

Conform tradiției, oamenii își urează unii altora un Crăciun Fericit! trimițând felicitări și cărți poștale. Asta înseamnă, de obicei, multă hârtie albită cu clor, cerneală toxică și deșeuri.

Folosește felicitări imprimate pe hârtie reciclată cu cerneluri naturale, sau confecționează-le chiar tu! Economisește bani și trimite o felicitare electronică sau pune mâna pe telefon!

6) Cadoul e gata!

Poți folosi materiale atractive și funde pentru a împacheta cadourile și apoi le poți refolosi dar dacă vrei să produci cât mai puține deșeuri – e greu să împachetezi un cadou fără să folosești ceva lipicios. Orice ai folosi – încearcă să îl refolosești și la anul.

Dacă vrei să păstrezi sunetul cadourilor despachetate – folosește hârtie de împachetat reciclată. Pungile de cadouri pot fi refolosite de către cei cărora le dăruiești. Folosește materiale textile, eșarfe sau ziare, în mod creativ!

Așadar, povestea Crăciunului tău se poate schimba de la an la an și poate fi din ce în ce mai verde.

sursa: Greenpeace România

 

One comment