sâmbătă , 23 ianuarie 2021

Fermierii români s-au învățat să producă de calitate.Rasele specializate de carne fac diferența

În momentul de față este mai mult decât vizibil faptul că Europa are o cultură mult mai bine dezvoltată decât a noastră în ceea ce privește consumul de carne de vită, tocmai de aceea, crescătorilor de rase de bovine pentru carne le este mult mai ușor să pătrundă cu carnea românească pe piața europeană, în condiţiile în care demonstreză calitatea cărnii(inclusiv a rasei sau metişilor din care provine) şi preparatelor oferite. Dar şi pe piaţa internă cererea a inceput să crească, iar numărul cunoscătorilor creşte.

Aceasta se vede şi din creşterea numărului de vite de rasă pură de carne existente în România aşa cum raportează asociaţiile de crescători. Astfel la rasa scoţiană Aberdeen Angus numărul de animale a crescut de la 200 de animale în 2008 la aproape 15.000 în prezent. Potrivit crescătorilor de această rasă, Angus este o rasă foarte ușor de întreținut în condițiile pedoclimatice din țara noastră, valorificând foarte bine pășunile și, în general, condițiile specifice pe care le oferă România. Este o rasă care se adaptează ușor la mediu, putând rezista de la 40°C la -40°C. Caracterul rustic al rasei este demonstrat și de aspectul fizic al bovinelor Angus, dar și de preferința pe care o manifestă aceste animale pentru nutreț. În general nu sunt pretențioase la mâncare și realizează sporuri zilnice destul de bune, vorbim și de peste 1,3 kg/zi, putând ajunge și la 2-2,5 kg/zi dacă sunt hrănite corespunzător.

Rasa de vaci Limousine(de origine franceză) a fost dezvoltată special pentru producția de carne. A prins bine și în fermele din România, mai ales în Transilvania, unde a ajuns să fie prezentă chiar și în ferme mici, iar la Timişoara există cea mai mare de fermă de vaci de rasă Limousine din estul Europei(care la nivelul anului 2015 avea peste 1200 de capete). Aceasta deoarece sunt animale care valorifică foarte bine iarba de paşune, iar iarna prefera hrana fibroasă şi grosieră. Este foarte docilă, uşor de întreţinut şi îngrijit. Rezistă chiar şi in cele mai rudimentare condiţii, în grajduri mai puţin performante.

Alte rase care au prins în Romînia, în condiţiile noastre pedoclimatice ar fi rasa Charolaise, tot de origine franceză. Rasa Charolaise suportă bine frigul cu condiţia să se poată adăposti de vânt şi de umiditatea  persistentă. Temperaturile de -25 de grade Celsius nu sunt o problemă nici pentru viţei, nici pentru vacile adulte. La animalele din rasa Charolais se întâlneşte cea mai bună valorificare a furajelor, în special a celor grosiere. De fapt, capacitatea lor de ingestie, superioară celei a altor rase, şi metabolismul lor performant permite o bună valorificare a furajelor grosiere (paie, iarbă de pe păşune, fân), care sunt de altfel cele mai economice. Mult mai nou apărută este şi rasa Aubrac, de origine franceză, considerată ca având o capabilitate superioară de adaptare .

redactor: Bogdan Mihai