sâmbătă , 23 ianuarie 2021

La 9 ani, voluntară în proiectul Kilometrul Albastru.Și veterană!

Despre proiectul Kilometrul Albastru, derulat de Asociația Gal Ruralis, nu poți să spui,bistrițean fiind, că nu știi sau că n-ai auzit. De câțiva ani de zile, voluntarii participanți la acțiunile de pe cursurile de apă, au „adoptat” kilometrii întregi de râuri, pe care și-au pus amprenta.De-a lungul timpului, s-au adunat în palmares ecologizări făcute pe râurile Șieu, Someș, iar acum, recent, pe râul Rebra.

Credem că a sosit timpul să vorbim despre ei, copiii voluntari participanți la acțiunile de mediu, dar și despre implicarea, tot mai activă, a fețelor bisericești în proiecte generoase, alături de ONG-uri și de societatea civilă. De mai mulți ani, preotul Vasile Rus din Nepos, s-a dovedit a fi unul din cei mai activi reprezentanți ai clerului ortodox care, atât din amvon, cât și prin zecile ecologizări pe care le-a organizat, a arătat importanța comuniunii omului cu Dumnezeu și mediul înconjurător. A devenit, lăsând deoparte veșmântul preoțesc, un catalizator pentru comunitatea pe care o păstorește acolo, pe Valea Someșului și, mai mult decât atât, un exemplu pentru copii, care îl urmează de fiecare dată atunci când au loc activități de ecologizare. Cât despre starețul Chiril al Mănăstirii Parva- Rebra ,gazda primitoare a voluntarilor, acesta a venit, cu discreție și cuvinte bune, alături de elevii școlilor din Nepos, Parva și Năsăud, înrolați în proiect.

Și dacă, să fii voluntar, nu ține de vârstă, ocupație sau orice altceva, ci doar de conștientizarea faptului că e nevoie de ajutorul nostru, oricât de mic ar fi, ca să menținem apa și mediul înconjurător cât mai curate, am gasit-o, printre zecile de copii remarcabili, pe Miuța, cea mai mititică voluntară dintre toți participanții.

 

Da, ea este Mia Niculai din Nepos și este voluntară în proiectul Kilometrul Albastru. Are 9 ani și învață la Școala Gimnazială „Gavril Istrate”. De punctat și de luat aminte:de trei ani participă la toate acțiunile de ecologizare, devenind chiar una din veteranele activităților de acest fel. Este Mia Niculai un exemplu? Cu siguranță! Sunt toți ceilalți copii exemple? Voi să spuneți!

În ce îl privește pe Cristian Țetcu, președintele GAL Ruralis, acesta ne-a mărturisit că, pe lângă igienizarea gunoaielor de pe marginea apei, copiii au avut de îndeplinit și misiunea importantă de a sta de vorbă cu locuitorii comunei Parva, cărora le-au transmis mesajul să nu mai polueze apele, să nu arunce gunoaie pe cursurile râului, să colecteze selectiv. Practic, spune Țetcu, am căutat să transmitem către adulți, prin intermediul copiilor,un mesaj care sperăm să fi prins suficient de bine, acela al modalităților foarte simple prin care putem proteja mediul.